Stichting de Basis is opgericht vanuit de Bond Nederlandse Militaire en Oorlogsslachtoffers (BNMO), met als doel veteranen en geuniformeerd personeel een plek te geven om hun verhalen en ervaringen te delen. Sinds eind 2013 is de Basis samen met gerelateerde organisaties gevestigd in een gloednieuw pand in Doorn. De verhuizing leverde naast vele nieuwe mogelijkheden ook een probleem op: waar moeten we heen met alle objecten met waardevolle herinneringen uit het oude pand?
“We hebben al een lange relatie met zowel de BNMO als de Basis”, vertelt Ron Meijer van hAAi. “De Basis kwam naar ons toe met de vraag of we een aantal films met een waardevolle historie zouden kunnen verwerken in een touchscreenapplicatie in hun nieuwe pand. Gaandeweg kwamen we naast de films steeds meer zaken van waarde tegen: foto's, medailles, schildjes, vaandels, schalen... Allerlei objecten die behalve een plaats in het interieur ook een plaats hebben in het hart en gezamenlijk geheugen van de geuniformeerde doelgroep van de Basis”.
Objecten en herinneringen zijn bij zowel de krijgsmacht als bij andere organisaties met geuniformeerd personeel vrijwel één op één aan elkaar verbonden. Elk regiment voert zijn eigen vaandel, voor wapenfeiten worden medailles uitgereikt en elke rang heeft zijn eigen onderscheidingstekens. Maar naast alle formele herkenningstekens zijn de herinneringen uit het veld minstens zo waardevol. “De objecten en herinneringen zijn op het touchscreen door grote knoppen en overzichtelijke vormgeving laagdrempelig en toegankelijk. Want hoewel de doelgroep zeker verjongt zitten veel van de herinneringen bij Tweede Wereldoorlog- en Nederlands-Indiëveteranen. Ook voor hen moet deze verzameling toegankelijk en aantrekkelijk blijven”, aldus Meijer.
Elk object heeft zijn eigen plek in de database, met ruimte voor foto's, film en een verhaal. Aan de hand van tags worden vergelijkbare objecten aan elkaar gekoppeld op basis van type en datum. Een voorbeeld zijn de onderscheidingen van Erik Hazelhoff Roelfzema (ook wel bekend als Soldaat van Oranje) die hij ontving voor zijn verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze krijgen o.a. de tags 'WOII', '40-45' en 'verzet' mee. Hierop zijn ze weer terug te vinden en zo ontsluit het Digitaal Depot precies die waardevolle herinneringen voor de individuele bezoeker van de Basis.
Touchscreen
Harry Peetoom, developer bij hAAi Tech legt uit: “De database staat intern in het netwerk bij de Basis, maar is van buitenaf te allen tijde aan te roepen door ons om de gebruikers daar bij te staan of problemen op te lossen. En een touchscreen is een complex apparaat, juist met een doelgroep die technisch minder vaardig is moet het systeem staan als een huis. Naast de integratie met de Basis is het door hAAi ontwikkelde systeem zo opgebouwd dat er van elke toegevoegde foto een origineel wordt bewaard, terwijl er een kopie wordt gemaakt die wordt geoptimaliseerd voor schermgebruik. Zo zien de presentaties er op het touchscreen optimaal en gaat er ondertussen geen data verloren. Zo heeft het depot dus ook echt een archieffunctie”.